04 juni 2024

Ons® Medicatie voor een beheersbaar applicatielandschap

Ons® Medicatie ondersteunt zorgmedewerkers die werken met Ons® bij het veilig toedienen van medicijnen bij een cliënt. Op dit moment wordt Ons® Medicatie gebruikt door ruim 200 zorgorganisaties, voor zo’n 25.000 cliënten. Deze dienst werkt naadloos samen met Ons® Dossier en nagenoeg alle apothekersinformatiesystemen. Dit scheelt zowel zorgprofessionals als apothekers veel werk, maar ook voor jou als IT-specialist heeft het voordelen. Zo draagt Ons® Medicatie onder andere bij aan een beheersbaar applicatielandschap.

Specialistische applicatie of integrale module

Veel zorginstellingen zijn op zoek naar een digitaal alternatief voor het papieren proces rond toedieningsregistratie. Je organisatie kan bijvoorbeeld kiezen voor een best of breed-oplossing, oftewel een op zichzelf staande toedieningsregistratieapplicatie die speciaal voor dit doel is ontwikkeld.

De keuze voor een aparte toedieningsregistratieapplicatie of aanvullende webgebaseerde dienst heeft gevolgen voor de IT organisatie op het gebied van beheersbaarheid, veilige data-uitwisseling en privacybescherming. Een extra applicatie leidt ook tot minder beheersbaarheid en hogere kosten. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe verwerkersovereenkomsten, prijsafspraken, beschikbaarheid en continuïteit.

Directe integratie vanuit bronsystemen

Zorginstellingen die al met de Ons® Suite werken hebben sinds 2020 de mogelijkheid om Ons® Medicatie te gebruiken. Door het gezondheidsdossier van Nedap aan het apothekersinformatiesysteem (AIS) te koppelen, beschikken de zorgprofessionals altijd over een actuele en uniforme toedienlijst.

Bij Nedap geloven we in het koppelen van bronsystemen. Hierdoor kunnen zowel Ons®-gebruikers als apothekers werken vanuit hun eigen systeem. De toedienlijsten in het gezondheidsdossier van een cliënt worden dan rechtstreeks bijgewerkt vanuit het systeem van de apotheker. Zo heb je als informatiemanager geen omkijken naar de samenwerking en aanvullende veiligheidsmaatregelen tussen verschillende applicaties.

Eenmalig autorisaties inrichten

Als een organisatie start met Ons® moeten autorisaties ingericht worden voor alle medewerkers. Zorgmedewerkers loggen in met behulp van een authenticator en krijgen toegang tot alle voor hen relevante informatie in het gezondheidsdossier, waaronder de medicatielijsten van hun cliënten.

Wanneer de organisatie gaat werken met een externe toedienregistratieapplicatie moeten al deze autorisaties apart worden ingericht. Dit wordt extra uitdagend door de toename van uitzendkrachten en zzp’ers in de zorg. Ons® biedt een userflow om flexwerkers eenvoudig toegang te geven tot cliëntdossiers. Heeft een medewerker toegang tot het dossier van een cliënt, dan heeft die medewerker ook direct toegang tot de medicatielijsten.

Bewaren van cliëntinformatie

Alle data van Ons® Medicatie komt in dezelfde database als de andere gegevens uit Ons® Dossier. Ook wanneer een cliënt niet langer zorg ontvangt blijft de data hier bewaard, conform de wettelijke termijn.

Ontwikkeld voor de toekomst

Bij Nedap blijven we investeren in de toekomstbestendigheid van Ons® Medicatie. Dit betekent dat wij klaar zijn voor de nieuwe standaarden en voor het landelijk uitwisselen van informatie, bijvoorbeeld door de ontwikkelingen van Medicatieproces 9.2 te implementeren in de koppeling met FarMedRx.

Zelf aan de slag met Ons® Medicatie?

Ons® Medicatie is verkrijgbaar voor alle zorgteams die met de Ons® Suite werken. Als IT-manager of applicatiebeheerder kun je Ons® Medicatie direct activeren.

Meer weten over het gebruik van Ons® Medicatie? Vraag een gratis demo aan via de onderstaande knop.

Nieuws over Ons