19 oktober 2023

MediKIT (HIS) gaat verder onder de vleugels van Nedap

Met trots kondigen wij aan dat we het huisartseninformatiesysteem MediKIT hebben overgenomen. Dit betekent dat wij de huisartsenmarkt betreden en daarmee ook de eerstelijnszorg beter gaan ondersteunen.   

Samen werken aan betere zorg

Wij zien een wereld voor ons waarin mensen die willen zorgen, kunnen zorgen. Met onze technologie faciliteren we een duurzaam zorgsysteem dat toegankelijk, betaalbaar en uitvoerbaar is. De afgelopen jaren hebben we veel ervaring opgedaan met SaaS-toepassingen in de vvt, ghz, ggz en hbh.

Huisartsen en netwerkzorg

De huidige fragmentatie binnen de Nederlandse zorgmarkt en de demografische ontwikkelingen vereisen verbetering van de samenwerking tussen verschillende zorgaanbieders. Door de transitie naar netwerkzorg en netwerksamenwerking, met daarnaast de uitdaging om zorg betaalbaar te houden, worden veilige gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid steeds belangrijker. Huisartsen zijn hierin een belangrijke regisseur.

Stap voorwaarts

Met de overname van MediKIT vergroten we onze gezamenlijke slagkracht om ook de eerstelijnszorg in Nederland verder te verbeteren. Samen met het team van MediKIT willen we data op een gestandaardiseerde en verantwoorde manier slim uitwisselbaar maken en zo een grote stap voorwaarts zetten in het verbeteren van de Nederlandse zorg.

MediKIT en Meditools

MediKIT is ontwikkeld door Meditools B.V. uit Den Bosch, dat in 2019 is opgericht door huisarts Pieter van Tiel en IT-expert Paul Dreef. Zij zijn er allebei van overtuigd dat het complexe zorgproces ondersteund moet worden met een eenvoudige oplossing, waarbij zelfredzaamheid voor de huisarts voorop staat. Een zienswijze die perfect aansluit op die van Nedap. Daarnaast is het HIS gebouwd op basis van FHIR zodat gestandaardiseerd informatie uitwisselen en samenwerken met andere zorgpartijen eenvoudig is.

We waren meteen onder de indruk van de kwaliteit en de visie van het MediKIT-team.

Peter van Soolingen

managing director van Nedap Healthcare

Impact op de Ons® Suite

Op de lange termijn voorzien we een positieve impact op de Ons® Suite, namelijk versnelling op een onderdeel waar we al op aan het investeren waren: de samenwerking tussen langdurige zorg en huisartsen.

We willen benadrukken dat we onverminderd blijven investeren in onze suite en de sectoren waarin we actief zijn. MediKIT blijft een los team en los product, en worden geen onderdeel van de Ons® Suite.

Uiteraard gaan wij de kennis en ervaring van Nedap bundelen met die van het MediKIT-team. Het team binnen Nedap dat hiervoor verantwoordelijk wordt, was al buiten de Ons® Suite actief met het opzetten van producten in de huisartsenzorg en zal daarom de focus uitbreiden naar de doorontwikkeling van MediKIT.

De kennis en ervaring van Nedap kunnen wij nu inzetten om MediKIT verder te ontwikkelen en meer huisartsen te laten profiteren van ons innovatieve HIS.

Pieter van Tiel

medeoprichter van MediKIT