01 maart 2023

Aafje & Laurens kiezen voor integraliteit met Ons® Medicatie

Ons® Medicatie - Toedienregistratie door thuiszorg Laurens

Regionale samenwerking voor optimale medicatieveiligheid

Jaarlijks belanden er veel ouderen in het ziekenhuis door medicatiefouten. Ouderenzorgorganisaties Aafje en Laurens sloegen de handen ineen met Apothekersvereniging Rijnmond om dit terug te dringen. Gezamenlijk kozen zij voor Ons® Medicatie, onze applicatie voor elektronische toedienregistratie (eTDR).

Het verhogen van de medicatieveiligheid begon voor Aafje en Laurens met een eenduidige manier van werken. Aafje maakte al gebruik van een andere app voor toedienregistratie, terwijl Laurens nog met papieren toedienlijsten werkte. Beiden hadden behoefte aan een integrale werkwijze, met Ons® als bronsysteem. Hoewel Ons® Medicatie ten tijde van hun keuze nog in de kinderschoenen stond, had het projectteam er vertrouwen in.

Overstappen van een papieren toedienlijst naar een eTDR is een technisch proces en kan vrij complex zijn. Waar andere eTDR’s informatie uit de Apothekers InformatieSystemen (AIS) vaak eerst extern opslaan, neemt onze oplossing deze informatie rechtstreeks over in het dossier. Hierdoor hebben de zorgmedewerkers geen aparte app nodig. Bovendien hoeft de organisatie niet extra te betalen voor het beschikbaar stellen van hun eigen data.

“Door de koppeling van de Apothekers Informatiesystemen aan Ons® Dossier beschikken de zorgprofessionals nu altijd over een actuele medicatietoedienlijst."

Jessica Overmeen

Projectleider bij Aafje

Testen, verfijnen en uitrollen

Twee jaar na de oriënterende gesprekken met Aafje en Laurens werd de eerste versie van Ons® Medicatie opgeleverd. Laurens startte vrijwel direct met testen. Zes thuiszorgteams en vijf apotheken leverden feedback over de gebruiksvriendelijkheid en bereikbaarheid van onze app. Na de nodige verfijningen werd de app voor Laurens in heel de regio uitgerold. Aafje sloot kort daarna aan. Met ruim 125 thuiszorgteams en 100 aangesloten apotheken was dit voor alle betrokkenen een flinke mijlpaal.

Meer tijd voor zorg

Aan Ons® Medicatie zijn allerlei handige functies toegevoegd. Zo kan de zorgmedewerker vanuit Ons® Medicatie met één druk op de knop een herhaalrecept bestellen. Een tijdsbesparing voor de zorg en de apothekers. Bij toediening van een medicijn waarbij dubbele controle verplicht is geeft onze app automatisch een melding. De foto van de toe te dienen medicatie wordt binnen het team van deskundigen uitgezet en kan via de app worden goedgekeurd of afgewezen.

De zorgmedewerkers van Aafje en Laurens zijn erg tevreden over de app. Ze werken efficiënter en beter samen en de app is een stuk overzichtelijker dan de oplossingen die eerst werden gebruikt. Bovendien worden er minder fouten gemaakt, wat de medicatieveiligheid ten goede komt.

"Mochten we iets fout hebben gedaan, dan zie je direct een rood balkje. We kunnen zien waar het fout is gegaan en het gelijk corrigeren. Ik vind het perfect."

Asha Ramadhin

Verzorgende IG bij Aafje

Benieuwd naar Ons® Medicatie

Wil jij net als Aafje en Laurens de medicatieveiligheid verhogen? Ons® Medicatie kan ook voor jouw organisatie de oplossing zijn. Neem gerust contact met ons op via onderstaande knop of vraag je accountmanager naar de mogelijkheden.

Lees meer ervaringsverhalen: