Zelfroosteren

 

Invloed op eigen werk

Als team zelfstandig kunnen werken zonder afhankelijkheid. De een noemt het zelforganisatie, de ander zelfsturing. Uiteindelijk gaat het erom dat je als medewerker en als zorgteam je eigen verantwoordelijkheid kunt nemen. Iedereen heeft graag invloed op zijn eigen werk. Het maakt gelukkig.

Zelf je werkweek kunnen indelen is een mooi voorbeeld hiervan. Het kan binnen Ons®.

Ons Zelfroosteren

Met Ons® Zelfroosteren hebben teams zelf de controle over het eigen rooster. Medewerkers geven zelf aan wanneer ze willen werken en er is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om te zorgen dat het rooster iedere week weer klopt.

Zelfroosteren bestaat uit een drietal fases.

Vrije fase

In de vrije fase kunnen medewerkers zich inschrijven op diensten. Daarbij geldt nadrukkelijk niet wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Er kunnen meerdere medewerkers inschrijven op één dienst. 

Verbeterfase

Teams krijgen inzicht in de conflicten die nog opgelost moeten worden en regelen met elkaar dat alle routes worden ingevuld.

Vaste fase

Uiteindelijk staat vier weken van te voren het rooster vast. Deze wordt definitief gemaakt door de eindverantwoordelijke binnen de zorgorganisatie.

Zelfroosteren binnen Stichting Laverhof

In deze video is te zien hoe Stichting Laverhof gebruik maakt van het zelfroosteren.

Voordelen van zelfroosteren

Icon

Zelfroosteren geeft invloed op eigen uren

Zoveel mensen, zoveel wensen. De een wil graag regelmatig avonddiensten draaien, de ander begint liever vroeg in de ochtend. Met zelfroosteren in de zorg krijgen teams vrijheid en dat geeft een gevoel van autonomie.

Icon

Prettige werkgever

Mensen willen zelf kunnen bepalen hoe, wanneer en hoeveel ze werken. Zorginstellingen die medewerkers vrijheid geven en hen hierin ondersteunen en stimuleren zijn een aantrekkelijke werkgever.

Icon

De betrokkenheid binnen het team groeit

Wanneer er centraal gepland wordt hebben medewerkers vaak geen idee wie wanneer werkt. Inzicht in de bezetting zorgt voor meer betrokkenheid bij het team. In een oogopslag is een gat in het rooster zichtbaar, zodat er snel op ingespeeld kan worden.

Icon

Verzuim neemt af

Geef je medewerkers meer zeggenschap over hun werktijden, dan verklein je de kans op uitval. Werk en privé sluiten beter op elkaar aan.

Mooie bijkomstigheid is dat wie tevreden naar zijn werk gaat, beter voor de cliënt kan zorgen. En daar gaat het om!

Starten met Ons? Neem contact op.

Anouk Rutgerink

Anouk Rutgerink

+31 (0) 85 212 62 30
healthcare@nedap.com