FAQ Ons Medicatie: apotheker

FAQ Ons Medicatie: apotheker

Starten met Ons Medicatie

Ons Medicatie is een onderdeel van het elektronisch cliëntendossier Ons®, van Nedap. Veel (thuis)zorgorganisaties in Nederland gebruiken het. Wanneer je samenwerkt met één of meerdere organisaties die werken met Ons®, dan kun je in overleg met de organisatie, een koppeling maken met Ons Medicatie.

We leggen je graag uit wat Ons Medicatie voor jou kan betekenen en welke stappen je moet ondernemen om de koppeling met de verschillende Apothekers Informatie Systemen (AIS) te realiseren.

Koppelen met Ons Medicatie

Neem contact op met je AIS-leverancier om de koppeling met Nedap Ons® te maken.

Inzicht in de toedienlijsten

Wij vinden dat zorgverleners zoveel mogelijk moeten kunnen werken vanuit het eigen bronsysteem. Dit betekent dat wij geen portaal hebben waar de apotheek kan inloggen. De zorgorganisatie bepaalt of en hoe de samenwerkende apotheker toegang heeft tot Ons® Medicatie.

Het voordeel hiervan is dat er geen klantrelatie tot stand wordt gebracht tussen de apotheker en Nedap. Dit voorkomt het afsluiten van (sub-)verwerkersovereenkomsten en een financieel component.

Waar moet ik op letten bij het inrichten van een medicatieregel?

Vul in wat je weet

Voor de zorg is het belangrijk om te weten hoeveel van een bepaald medicijn op een bepaald moment moet worden gegeven. Zorg er daarom voor dat het toedienschema klopt en dat de juiste toedienmomenten van de juiste hoeveelheden zijn voorzien.

Wanneer de hoeveelheden door een andere (externe) partij worden bepaald of wanneer je de hoeveelheden niet precies kunt aangeven, dan kun je volstaan met een ‘placeholder’.

Let op de distributievorm

Net zoals op de papieren toedienlijst, wordt de medicatie in de digitale toedienlijst uitgesplitst op de distributievorm. GDS (Baxter) medicatie wordt gegroepeerd, net als losse medicatie en zo nodige medicatie. Medicatie die het kenmerk ‘zo nodig’ heeft meegekregen zal altijd bij ‘zo nodig medicatie’ worden gegroepeerd.

Zo nodig is zo nodig

Indien bij een medicatieregel is aangegeven dat medicatie ‘zo nodig’ is, wordt het toedienschema genegeerd. Het moet immers alleen gegeven worden als het nodig is.

Periode van toediening

Voor de zorg is het natuurlijk ook van belang te weten tot wanneer een medicijn toegediend moet worden. Let dus op de periode van toediening. Alleen voor dagen binnen deze periode zal het medicijn op de toedienlijst staan.

Alleen medicijnen met toedieningen worden weergegeven

De toedienlijst voor de zorg is opgebouwd op basis van de vraag: “Welke medicatie moet vandaag bij deze patiënt worden toegediend.”. Dit betekent dat alleen medicatie met een toediening op een bepaalde dag, op de toedienlijst van die dag wordt weergegeven.

Bijvoorbeeld: Fentanyl pleisters worden in de regel 1x per 3 dagen geplakt. Alleen op de dagen dat deze geplakt moeten worden volgens het schema dat je aanlevert, zal deze pleister op de lijst staan. Zo nodig medicatie staat altijd op de toedienlijst.

Toedienlijsten aanleveren

In de eerste plaats is het natuurlijk van belang dat de koppeling met de thuiszorg is gerealiseerd (zie de andere vragen op deze pagina voor meer informatie). Vervolgens hangt het af van welk AIS er wordt gebruikt:

Promedico-APRO

Informatie over het aanleveren vind je in dit document. Het is mogelijk om zowel voor individuele patiënten als voor hele distributiegroepen toedienlijsten aan te leveren.

VAL-VidiVici

Informatie over het aanleveren vind je in dit document. Het is mogelijk om per patiënt in te stellen of de toedienlijst automatisch moet worden verzonden, of deze handmatig door te sturen.

SmartMed-FarmaSys

Informatie over het aanleveren vind je in dit document. Het is mogelijk om losse lijsten aan te leveren, maar het is ook mogelijk om periodiek, bijvoorbeeld dagelijks, alle geconfigureerde patiënten te verzenden.

Ander Apotheek Informatie Systeem

Op dit moment kunnen wij je hierin helaas niet ondersteunen. Staat jouw apotheker er niet tussen, vraag dan bij je AIS-leverancier wat de mogelijkheden zijn.

De koppeling testen

We adviseren om een fictieve patiënt in te richten. Omdat de koppeling werkt op basis van het BSN van een patiënt, is er een lijst met test-BSN’s beschikbaar gesteld door het RVIG.

Communiceer vervolgens het gekozen test-BSN* met de (thuis)zorginstelling waarmee je de koppeling wil testen. De (thuis)zorginstelling maakt dan de cliënt aan in haar elektronisch cliëntendossier, en voegt de apotheek toe als ‘externe zorgleverancier’.

Vervolgens kun je voor de betreffende fictieve cliënt een toedienlijst inrichten. Verstuur deze naar Nedap via de koppeling. Zie: “Hoe kan ik toedienlijsten aanleveren?”. Samen met de (thuis)zorginstelling kun je controleren of de koppeling naar verwachting functioneert. Dit kan door de papieren versie nog te verstrekken aan de zorg, of samen met de (thuis)zorginstelling de lijsten in Ons® te controleren.

*Let op!
Het kan zijn dat een test-BSN al in gebruik is bij een andere apotheek. Mochten er problemen optreden bij het testen van de koppeling, kies dan een ander test-BSN en probeer de koppeling opnieuw. Houden de problemen aan? Laat de (thuis)zorginstelling, waarmee je de koppeling test, contact opnemen met Nedap.

Contact

Contact voor de apotheker

Contact voor de apotheker

ons-medicatie@nedap.com