20 juli 2021

Meer over onze developers

meer over onze developers | Nedap Healthcare | Ons®

Achter de schermen bij de makers van Ons®

Bij Nedap maken we software voor de zorg. Althans, onze softwareontwikkelaars doen dat. Zo ook Selvi en Carsten, die dagelijks werken aan het optimaliseren en uitbreiden van Ons®. Selvi doet dit met haar team voor onze planning- en roosterapplicaties en Carsten werkt aan features, bugfixes en quick wins bij team Ons Administratie.  

De eerste dag

Carsten studeerde in 2020 af als software engineer, aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Tijdens zijn afstudeeronderzoek bij Nedap maakte hij een goede indruk, dus kreeg hij een baan aangeboden. “Toen ik voor het eerst op kantoor was voor mijn sollicitatiegesprek, liepen we eerst langs een paar andere marktgroepen bij Nedap. Ik wist niet dat het zo groot was en schrok wel een beetje. Ik had verwacht dat je daardoor alleen maar contact zou hebben met je eigen team, wat mij niet ideaal leek. Zo is het gelukkig helemaal niet. Het is juist heel open en er worden regelmatig leuke dingen georganiseerd voor heel de marktgroep. Zo blijf je ook betrokken bij wat andere teams doen.”

De eerste keer dat Selvi bij Nedap binnenliep is al wat langer geleden, maar ze kan het zich nog goed herinneren: “Het voelde bij Nedap heel anders dan bij de bedrijven waar ik ook op gesprek ben geweest. Ik had meteen het gevoel dat ik hier kon doorgroeien en ontwikkelen.” En dat gevoel bleek waarheid te zijn: “In een gesprek met mijn captain vertelde ik dat strategisch denken mij interesseert. Na ongeveer twee jaar kreeg ik de kans om product owner te worden voor team Planning. Ik wist zelf niet zeker of ik het wel kon, maar mijn collega’s en captain dachten van wel. Na een jaar had ik het gevoel dat ik alles onder controle had.”

"In een gesprek met mijn captain vertelde ik dat strategisch denken mij interesseert. Na twee jaar kreeg ik de kans om product owner te worden"

Selvi Ratnasingam

Product owner van Team Planning & Interim tribe lead van Logistiek

Een hecht team

Selvi begon in 2014 bij Nedap, toen de marktgroep zo’n 65 medewerkers telde. In 2021 hebben zij en Carsten ruim 200 collega’s. “Toen ik begon bestond mijn team uit drie mensen, inclusief ikzelf. Ondertussen zijn we met acht ontwikkelaars. En toch heb ik het gevoel dat we nog steeds een goede band hebben met elkaar en uiten wanneer we ergens mee zitten of hulp kunnen gebruiken, om bijvoorbeeld een project af te ronden. Die samenwerking vind ik heel prettig. De cultuur is ook niet veranderd doordat we zijn gegroeid.”

Het team van Carsten is een stuk groter. “Ons Administratie is complex en de wet- en regelgeving verandert elk jaar”, legt Carsten uit. “In totaal zijn we met zo’n 17 mensen, maar die zijn wel weer opgedeeld in kleinere teams. Het subteam waar ik in zit bestaat uit acht personen, net als het team van Selvi. Tijdens de dagelijkse online stand-up verdelen we het werk en we hebben veel contact over en weer.”

Vrijheid & verantwoordelijkheid

Alle Nedappers zetten zich in voor onze oplossingen én hun eigen ontwikkeling. Zo krijgen nieuwe collega’s een reeks trainingen aangeboden, ter voorbereiding op de vrijheid en verantwoordelijkheid die bij Nedap van je gevraagd wordt. Bijna iedereen volgt een cursus over persoonlijk leiderschap en een training in presentatievaardigheden. Ervaar je geen groei meer bij je huidige team, dan kun je ervoor kiezen om bij een ander team of project aan te sluiten. Carsten: “Je krijgt veel vrijheid om een project zelf op te pakken. Initiatief wordt zelfs gestimuleerd door de captains.”

Selvi’s team heeft net een drukke periode achter de rug, vanwege de komst van twee grote GGZ-organisaties. “De afgelopen maanden waren heel intensief, maar het is ons gelukt om alles goed en op tijd af te krijgen. Daar ben ik heel trots op. Nu het voor ons rustiger is kunnen we het team van Ons® Agenda ook op andere vlakken ondersteunen, bij het werven van nieuwe ontwikkelaar bijvoorbeeld, of het oppakken van minder urgente projecten.”

“Je krijgt veel vrijheid om een project zelf op te pakken. Initiatief wordt zelfs gestimuleerd.”  

Carsten Flokstra

Developer bij team Ons® Administratie

Blik op de toekomst

In de toekomst kijken kan niemand, maar Selvi heeft wel een duidelijk doel waar ze naartoe werkt: “Door de groei van de afgelopen jaren moeten we ons anders gaan organiseren als bedrijf. Daarom heb ik er nu een nieuwe rol bij, als tribe-lead. Vanuit die rol zie ik andere uitdagingen, voor mijn tribe en voor Nedap als bedrijf. Aan welke projecten ga je werken en hoe bepaal je de capaciteit die je daarvoor nodig hebt? En hoe gaan we de teamgeest die we binnen productteams hebben ook binnen tribes creëren? Daar wil ik de komende tijd als tribe in groeien”

De toekomst van Carsten ligt nog helemaal open: “Hopelijk mag ik nog heel veel leren en ontwikkelen in het vakgebied, en alles wat daarbij komt kijken. Ik vind software ontwikkelen heel leuk, maar ik heb ook andere interesses. Klantcontact en het coachen van collega’s, bijvoorbeeld. Wie weet ben ik over een aantal jaar ook captain, coach of product owner. Het kan nog alle kanten op gaan.”

Ook werken aan betere zorg?

Bij Nedap investeren we volop in de ontwikkeling van talent. Eigen initiatief staat hierbij centraal. Geen strakke plannen, centrale agenda's of directe aansturing. Jij krijgt alle ruimte om het beste uit jezelf en jouw omgeving te halen.

Skip the recruiter!

Want wie kan je beter vertellen hoe het is om als ontwikkelaar te werken bij Nedap? Plan direct een afspraak in om met één van onze developers te bellen. Tijdens dit vrijblijvende telefoongesprek kun je hem of haar al je vragen stellen.