Slimme kalender helpt mensen met cognitieve problemen

Luna helpt bij cognitieve problemen

Hoe Nedap Luna langer thuiswonen mogelijk maakt

Mensen in de begin- en middenfase van dementie verliezen steeds meer grip op hun dag. Taken die voorheen simpel waren, gaan steeds moeilijker. Afspraken worden regelmatig vergeten en het bezoek of de thuiszorg staat steeds vaker voor een dichte deur. De schaamte neemt toe, waardoor het zelfvertrouwen afneemt. Nedap Luna biedt mensen met beginnende dementie de structuur die zij nodig hebben om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen.

De Nedap Luna dagkalender is ontwikkeld samen met dementie-experts (ergotherapeuten, casemanagers en wijkverpleegkundigen), mantelzorgers en cliënten. Het resultaat is een vriendelijk, stabiel en vooral eenvoudig hulpmiddel. Daarnaast is de digitale kalender voor de professionele zorg en mantelzorger gemakkelijk op afstand te beheren via zorgplatform Caren.

 

Hoe Nedap Luna werkt

De kracht van Nedap Luna is haar eenvoud. De kalender heeft geen knoppen, de gebruiker hoeft er alleen naar te kijken. Dat maakt de acceptatie een stuk gemakkelijker. Nedap Luna verwelkomt de gebruiker met een persoonlijke boodschap en de datum. Eronder staan de taken en afspraken van het komende dagdeel opgesomd. Wanneer een afspraak of taak nadert toont de Nedap Luna alleen de activiteit. Dit voorkomt dat de gebruiker in de war raakt.

Verbonden met Caren & Ons®
Via zorgplatform Caren kunnen mantelzorgers en de professionele zorg gemakkelijk en op afstand samenwerken. Afspraken en taken die via Caren worden ingevoerd, verschijnen binnen een paar seconde op Nedap Luna. Caren is een uitkomst voor families die niet om de hoek wonen.

De verbinding tussen Caren en elektronisch cliëntendossier Ons® bespaart de professionele zorg veel tijd. Afspraken in Ons Planning en Agenda verschijnen automatisch in Caren, dus ook op Nedap Luna. Met een paar clicks is de Nedap Luna ingericht. Wijkverpleegkundigen staan hierdoor veel minder vaak voor een dichte deur.

Altijd internet, ook zonder wifi
Door de meegeleverde simkaart heeft Nedap Luna altijd verbinding met het internet. Dus ook in huishoudens zonder wifi is de informatie op de kalender altijd actueel en kloppend.

Onopvallend maar altijd aanwezig
Nedap Luna helpt wanneer het nodig is. De cliënt kijkt erop, zonder dat het bezoek het merkt. Het design doet denken aan een fotolijst. De Nedap Luna past in elk interieur, zonder op te vallen.

Veiligheid voorop
Nedap Luna voldoet aan alle veiligheidsnormen- en eisen die de Nederlandse wet voorschrijft voor e-healthoplossingen. Gegevens ingevoerd op zorgplatform Caren worden met grote zorg beveiligd.

Persoonlijk
In de Mijn Nedap omgeving vind je verschillende opties om Nedap Luna te personaliseren. Zo verander je de weergave of lettergrootte gemakkelijk aan op de behoeften van de gebruiker. Is een hele dag nog te overzien, dan toont Nedap Luna de planning de komende dag. Maakt dementie dat te lastig, dan schakel je gemakkelijk over op dagdeel weergave.

Minder zorgen, meer contact

Nedap Luna stimuleert zelfredzaamheid door structuur. Het geeft rust. Voor de gebruiker, de mantelzorger en de professionele zorg. De gebruiker is geholpen door de structuur die de dagkalender biedt en kan daardoor mogelijk langer thuis blijven wonen. De professionele zorg is minder vaak nodig en de mantelzorger hoeft minder te helpen. Zo blijft er meer tijd over voor echt contact.

 

Hulpmiddel bij dementie

Er zijn veel verschillende soorten dementie, met een aantal dezelfde symptomen als gevolg. Mensen met dementie hebben vaak moeite om dingen te onthouden, problemen met het uitvoeren van lastige taken of kunnen zich steeds korter concentreren. Dit komt omdat de ziekte hun hersenen beschadigt. Doordat informatie niet goed meer wordt verwerkt worden simpele taken steeds lastiger. Op dementie.nl lees je er alles over.

Mensen met milde en beginnende dementie kunnen met een beetje hulp vaak prima voor zichzelf zorgen. Nedap Luna geeft hen in deze fase grip op de dag. Zo vertelt Nedap Luna bijvoorbeeld dat het tijd is om de medicijnen in te nemen, of de hond uit te laten. Dus geen losse briefjes of geeltjes meer, maar een veilig en subtiel geheugensteuntje. De gebruiker hoeft er alleen af en toe naar te kijken.

 

Acceptatie

Het is niet gemakkelijk om de diagnose dementie te accepteren. Bij milde symptomen is er vaak twijfel over de ernst van de ziekte. Het inzetten van hulpmiddelen blijkt een lastig onderwerp en mantelzorgers stuiten vaak op weerstand. Acceptatie heeft daarom een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van Nedap Luna. Het ingetogen ontwerp en de minimale functies maken het gemakkelijker om Nedap Luna te accepteren. De dagkalender gaat op in het interieur en hoeft niet op te vallen. In dit artikel lees je hoe Luna wordt ervaren bij Savant Zorg.

Een ergotherapeut adviseert je bij het vinden van het juiste hulpmiddel. Vind een specialist bij jou in de buurt via Ergotherapie Nederland.

 

Dagkalender voor autisme en andere cognitieve stoornissen

Naast mensen met dementie, kan Nedap Luna ook mensen met een andere geheugenstoornis helpen. Bestaande studies tonen aan dat een duidelijke structuur mensen met autisme, een verstandelijke beperking of (onaangeboren) hersenletsel goed doet.

Het ontwikkelteam van Nedap Luna start binnenkort met een onderzoek naar het gebruik van e-health oplossingen in de gehandicaptenzorg. Er zal nauw worden samengewerkt met zorginstellingen en specialisten op het gebied van cognitieve stoornissen, anders dan dementie. Meer informatie volgt snel.

Meer over Nedap Luna

Op www.nedap-luna.com vind je uitgebreide informatie over Nedap Luna.

Contact

Rick Klein Koerkamp

Rick Klein Koerkamp

rick.kleinkoerkamp@nedap.com