20 maart 2019

Digitaal werken met LACCS in Ons mogelijk

Organisaties in de gehandicaptenzorg die werken met het LACCS-programma kunnen dat vanaf nu ook digitaal doen in Ons®. De software van Nedap healthcare ondersteunt organisaties om volledig vanuit de LACCS-visie te kunnen werken. Met LACCS in Ons® heeft Nedap het enige elektronische cliëntendossier dat digitaal werken met het LACCS-programma mogelijk maakt. 

Anne Wieskamp van Nedap: “Van organisaties in de gehandicaptenzorg hoorden we steeds vaker dat ze werken met het LACCS-programma van orthopedagogen De Geeter & Munsterman. Dit programma helpt mensen met ernstig verstandelijke of meervoudige beperkingen een goed leven te leiden. Bij Nedap healthcare wilden wij het klanten makkelijker maken om ook digitaal met het LACCS-programma te werken. Daarom zijn we samen met de grondleggers van het LACCS-programma de mogelijkheden gaan verkennen om het programma digitaal te ondersteunen. Na een jaar proefdraaien willen we de gehandicaptenzorg laten weten dat ze dit nu binnen Ons® kunnen doen.”

Niet meer zelf knutselen

Kirsten Munsterman, een van de twee bedenkers van LACCS: “Toen Nedap bij ons aanklopte, waren we zeker voor een samenwerking in. We zien de frustratie bij medewerkers van organisaties die met het LACCS-programma werken, wanneer de manier van rapporteren en verslaglegging niet aansluit bij het programma. In een willekeurig cliëntendossier worden bijvoorbeeld andere termen gebruikt, die niet overeenstemmen. Ook wil je voorkomen dat organisaties zelf in de software moeten knutselen. Met de komst van LACCS in Ons® wordt ons programma wel digitaal gefaciliteerd.”

Orthopedagoog Munsterman kijkt terug op een spannende ontwikkelperiode: “Elektronisch cliëntendossiers, ECD’s, zijn vaak plat, terwijl ons LACCS-programma heel gelaagd is. Een organisatie die werkt met het LACCS-programma weet dat het in de gesprekken juist om die gelaagdheid gaat en die wil je ook kunnen verwerken. Dus in de software liever geen lijsten met vinkjes, omdat je daarmee de ziel uit de LACCS-visie haalt. Wij zijn daar met Nedap binnen Ons® in geslaagd: zo min mogelijk aanvinken en zoveel mogelijk kunnen beschrijven. Ook geven we veel aanwijzingen in de software die helpen bij die verslaglegging.”

De Geeter & Munsterman en Nedap healthcare gaan elk jaar om de tafel om nieuwe ontwikkelingen in het LACCS-programma in de software te verwerken. Organisaties betalen eenmalig voor het gebruik van LACCS in Ons® aan De Geeter & Munsterman.

Ook werken met LACCS in Ons®?

Organisaties die met LACCS werken en dat digitaal in Ons® willen doen, kunnen contact opnemen met Nedap Healthcare Support.