06 mei 2020

beppie brengt jong en oud bij elkaar

Nedap Healthcare | beppie verbindt jong en oud

beppie is helaas niet meer beschikbaar. 

beppie brengt jong en oud bij elkaar

Bewoners van Zorggroep Manna en De Posten hebben naar hartenlust geappt met familie en geliefden, ook al hebben ze geen smartphone. De twee zorglocaties hebben een aantal maanden gebruik gemaakt van onze beppie; het apparaat dat appjes omzet in ansichtkaarten en de geschreven reactie weer terugstuurt als appje. Met beppie is het gemakkelijker om in contact te blijven met familie, vooral nu langsgaan even geen optie is.  

Hoe werkt het?

Het is simpel. Kinderen en kleinkinderen sturen via beppie een berichtje of foto naar opa en oma. Beppie drukt de app af als ansichtkaart. Het lege deel van het kaartje kunnen opa en oma gebruiken om iets terug te schrijven. De geschreven reactie sturen zij retour via de beppie-brievenbus. Het kaartje wordt gescand en naar de ontvanger geappt als foto.

"We zijn op zoek gegaan naar iets wat voor alle partijen vertrouwd voelt.”

Joran van der Sluis

Afstudeerder & bedenker van beppie

Eenzaamheid en technologie

Joran van der Sluis en twee medestudenten bedachten beppie tijdens een door Nedap verzorgde gastles aan de Universiteit Twente. Als onderdeel van de course nam gastdocent Jan Hendrik Croockewit de studenten mee naar De Posten. Daar onderzochten ze welke toegevoegde waarde technologie kan hebben voor hun bewoners. “De belangrijkste problemen bleken het toenemen van eenzaamheid en het omgaan met technologie. Wij vermoeden een relatie tussen de twee, omdat we tegenwoordig veel meer digitaal contact hebben en ouderen hierin niet meekomen. Jongeren communiceren liever digitaal, terwijl ouderen het liefst bellen of een kaartje krijgen en schrijven. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar iets wat voor alle partijen vertrouwd voelt. Beppie was de uitkomst.”, vertelt Joran.

Een brug tussen generaties

Jan Hendrik Croockewit wil met Beppie een brug slaan tussen generaties. “Door de uitbraak van het Coronavirus zijn ouderen nog meer geïsoleerd geraakt, wat eenzaamheid in de hand werkt. Daarom hebben we de afgelopen weken keihard gewerkt om vaart te zetten achter de ontwikkeling van dit apparaat. We hopen dat beppie uiteindelijk zal bijdragen aan het terugdringen van de eenzaamheid onder ouderen in Nederland”.

Ontwikkeling gestopt

We hebben besloten beppie niet in productie te nemen. Op dit moment gaat alle aandacht uit naar onze andere oplossingen voor de Nederlandse zorg, die veelal bijdragen aan de zelfredzaamheid. Joran is ondertussen met beppie afgestudeerd aan Universiteit Twente.

"We hopen dat beppie uiteindelijk zal bijdragen aan het terugdringen van de eenzaamheid onder ouderen in Nederland.”

Jan Hendrik Croockewit

Founder van Nedap healthcare

Vragen over onze oplossingen? Kom in contact!

Anouk Rutgerink

Anouk Rutgerink

+31 (0) 85 212 62 30
healthcare@nedap.com