11 mei 2021

Werken in de zorg én bij Nedap

Nedap Healthcare kantoor Groenlo

Joost & Bastienne vertellen hoe dat werkt

Als zorgprofessional werken bij een softwareleverancier. Joost Holslag en Bastienne van der Zanden doen het. Maar waarom kiezen ze voor deze combinatie? In onderstaand interview kom je te weten hoe zij het ervaren om zowel collega als Ons®-gebruiker te zijn.

Een arts met passie voor IT

Joost kan goed leren, maar wist ook al jong dat hij zich wilde inzetten voor de mensen om hem heen. Geneeskunde leek de meest logische studiekeuze. “Ik vond IT altijd al heel interessant, maar heb toch besloten om geneeskunde te studeren. Uiteindelijk koos ik voor neurochirurgie, omdat zij veel gebruik maken van technologie. Dit kwam het dichtst bij mijn droom om zorg en technologie te combineren.  Ik heb uiteindelijk één jaar gewerkt als zaalarts chirurgie, bij een klein ziekenhuis. Ik kwam er al snel achter dat ik beter pas in een organisatie zonder al te veel hiërarchie, waar je samen werkt aan een groter doel.”

Via een recruiter kwam Joost in contact met Nedap. Een bedrijf waar hij tot dan toe nog nooit van had gehoord. “Ik werd uitgenodigd om met Jan Hendrik Croockewit en Roald Dijkstra te praten. Die eerste kennismaking verliep een beetje rommelig. In plaats van één gesprek met hen werd ik meteen aan heel veel mensen voorgesteld. Programmeren kon ik niet, dus dat moest ik leren. Maar weer de schoolbanken in was voor mij geen optie. Je verwacht dat het daarmee klaar is, maar tot mijn verbazing zei Jan Hendrik ‘dan moeten we kijken wat wel kan’.”

“Programmeren kon ik niet, dus dat moest ik leren. Maar weer de schoolbanken in was voor mij geen optie. Je verwacht dat het daarmee klaar is, maar tot mijn verbazing zei Jan Hendrik ‘dan moeten we kijken wat wel kan’.”

Joost Holslag

Basisarts ouderenzorg & Nedapper

Van Nedap gebruiker naar Nedap University

HBO-verpleegkundige Bastienne liet vier jaar geleden de wijk achter zich. “Ik heb altijd gezegd dat ik wel bij de zorg pas, maar de zorg niet bij mij. Het is een aparte wereld en dat moet je liggen. Ik heb mij lang geprobeerd aan te passen, maar ben daardoor mezelf uit het oog verloren.” Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan, want in tijden van crisis kan ze niet toekijken. “Het was voor mij heel simpel; als de pleuris echt uitbreekt gaat mijn zorgwerk voor. Dus toen het coronavirus de kop opstak ben ik meteen gaan helpen op een cohortafdeling. Nedap vond het prima en tot nu toe lukt het om mijn werk in de zorg te combineren met mijn nieuwe rol bij Nedap.”

Al sinds ze in de wijk met Ons® ging werken wilde Bastienne op bezoek in Groenlo. De foto’s van het kantoor maakten haar nieuwsgierig, maar een bezoek kwam er niet van. “Toen het werken in de zorg echt niet meer ging regelde een vriend van mijn man een gesprek bij Nedap. Na die eerste kennismaking kwam ik thuis met het gevoel dat werken wél kon zoals ik het wilde. Bij Nedap is er ruimte voor eigen inbreng en bouw je samen aan iets waardevols. Ik had in de tussentijd een beetje geprogrammeerd, om het werk van mijn man beter te begrijpen. Zodoende kon ik in november 2020 starten met Nedap University

 

Samen beter

Samen de zorg beter maken. Het klinkt zo simpel, maar zelfs binnen onze eigen teams kan het een uitdaging zijn. “Een developer is opgeleid om in structuren en feiten te denken. Als arts denk je vanuit problemen en symptomen. In de geneeskunde is niets absoluut en dat botst weleens.”, legt Joost uit. “Ik ben ervan overtuigd dat de inzichten die wij en onze andere medische collega’s bieden van grote waarde zijn.”

Bastienne vult aan: “Die eigenwijsheid heeft Nedap groot gemaakt, maar om de oplossingen nog beter te maken moet je blijven praten met de mensen die zorg leveren, niet met managers of bestuurders. Ik vind het heel leuk om mee te denken met andere teams, maar ook mijn ervaringen zijn na vier jaar achterhaald. Daarom is het zo belangrijk om structureel met zorgmedewerkers in gesprek te blijven.”

“In de terminale of palliatieve zorg begeleid je iemand tijdens het laatste stukje van zijn of haar leven, dat kun je maar één keer doen.”

Bastienne van der Zanden

HBO Verpleegkundige & Nedapper

Combineren kun je leren

Bastienne en Joost werken beiden bij Nedap en in de zorg. Een pittige maar waardevolle combinatie. “Het is te doen, maar op sommige momenten hakt het er wel in. Zo hadden we op de woonafdeling waar ik werk vlak na sinterklaasavond een corona-uitbraak. Van de 24 patiënten overleefden maar tien mensen het. Ik heb toen wel wat traantjes gelaten. Nu ik ook bij Nedap werk kom ik er pas achter hoe weinig Nederland eigenlijk meekrijgt van de schade die het virus aanricht.”, vertelt Bastienne.

Joost werkt twee dagen per week als arts bij een ouderenzorgorganisatie en dat bevalt goed. “Ik heb na mijn studie maar één jaar in de zorg gewerkt. Dat voelde te kort om het werkproces van een specialist in de zorg te kunnen doorgronden. Daarnaast duurt het bij Nedap best lang voordat je werk impact heeft. Als arts heeft mijn werk direct impact, door iemand pijnmedicatie te geven bijvoorbeeld.”

Het mooiste vak ter wereld

Over de vraag wat het werken in de zorg zo mooi maakt hoeft Bastienne niet lang na te denken: “In de terminale of palliatieve zorg begeleid je iemand tijdens het laatste stukje van zijn of haar leven, dat kun je maar één keer doen. Je maakt ze niet meer beter, maar je kunt er wel voor zorgen dat je cliënt en zijn of haar familie fijn terugkijken op de laatste fase samen.”

Wil jij samen met ons de zorg beter maken?

Bij Nedap investeren we volop in de ontwikkeling van talent. Eigen initiatief staat hierbij centraal. Geen strakke plannen, centrale agenda's of directe aansturing. Jij krijgt alle ruimte om het beste uit jezelf en jouw omgeving te halen.

Praat met een ontwikkelaar

Want wie kan je beter vertellen hoe het is om als ontwikkelaar te werken bij Nedap? Plan direct een afspraak in om met één van onze developers te bellen. Tijdens dit vrijblijvende telefoongesprek kun je hem of haar al je vragen stellen.