14 april 2020

Een rooster maken in de zorg

Nedap rooster zorg

Bij veel organisaties is het dagelijks onderwerp van gesprek: het rooster. Want wanneer je wel of niet moet werken, wordt voor zorgprofessionals vaak bepaald door een centrale roosterafdeling. En dat levert de nodige uitdagingen op. Want hoe maak je in de zorg een goed en gezond rooster, voor vaak een grote groep mensen? En dan moet je ook nog rekening houden met parttime contracten, onregelmatige diensten en verschillende bevoegdheden.

 

Gezond en efficiënt roosteren in de zorg

Zorgprofessionals hebben zwaar werk, zowel mentaal als fysiek. Om kwalitatief goede zorg te kunnen leveren is hun eigen gezondheid erg belangrijk. Daar kan een rooster aan bijdragen. Wij geloven dat eigen regie enorm helpt, maar er zijn meer mogelijkheden om gezond te roosteren.

Nachtdiensten werken of ’s ochtens heel vroeg beginnen heeft effect op de nachtrust. Een gezond rooster houdt rekening met het bioritme van de mens, door periodes van rust in te bouwen tussen de diensten en afwijkingen zoveel mogelijk te voorkomen. Het helpt ook om het rooster ruim van tevoren bekend te maken. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en is de balans tussen werk en privé gemakkelijker te bewaken.

Om kwalitatief goede zorg te kunnen leveren is hun eigen gezondheid erg belangrijk. Daar kan een rooster aan bijdragen.

Zelfroosteren in de zorg, hoe werkt dat?

Zelfroosteren komt uit Zweden. Een hoogleraar orthopedische chirurgie noteerde op een whiteboard hoeveel mensen hij op welk moment nodig had. Leden van zijn team konden zelf op de momenten intekenen. Het experiment was een groot succes: 90 procent van het team wilde niet meer terug naar de oude werkwijze en de productiviteit ging met 10 procent omhoog.

Bij zelfroosteren geeft de zorgorganisatie of planner aan hoeveel diensten en uren er nodig zijn en bepalen de medewerkers samen hoe zij dit invullen. In de praktijk doorloop je met zelfroosteren de volgende stappen:

 1. Analyse van het werkaanbod
  Allereerst analyseer je de werkzaamheden die binnen de organisatie geroosterd moeten worden. De analyse vormt de basis voor het bepalen van de minimale en maximale bezettingseisen.
 2. Medewerkersvoorkeuren verzamelen
  Welke diensten wil wie het liefst vervullen? In deze fase kan iedereen zich voor elke dienst opgeven. Vaak kunnen medewerkers in deze fase ook aangeven welke diensten ze absoluut niet willen. Dit is de eerste stap naar een rooster waar iedereen blij mee is.
 3. De ideale match
  Tijd om de voorkeuren te koppelen aan de in te vullen diensten. Tijdens deze stap probeer je zoveel mogelijk diensten te vullen en is het aan het zorgteam om de diensten die overblijven te bemannen. Gespecialiseerde roostersoftware kan je tijdens deze stap veel tijd helpen besparen.
 4. Maak het rooster definitief
  Tijd om het definitieve rooster te verspreiden. Wijzigingen doorvoeren is vanaf dit moment niet meer mogelijk. Onderling ruilen kan natuurlijk wel.

 

Zelfroosteren met Ons

Nedap gelooft dat regie op eigen werk gelukkiger maakt. Daarom zijn wij ook groot voorstander van zelfroosteren, wanneer dat kan. We hanteren daarbij drie fases: de vrije fase, de verbeter fase en de vaste fase. Meer over zelfroosteren in Ons® vind je hier. Natuurlijk zijn er binnen de Ons® suite meer opties voor het maken van een rooster.

Heb je vragen over de mogelijkheden binnen Ons® of wil je graag starten? Neem contact met ons op!