12 november 2021

Meer over Nedap University

Nedap University | Nedap Healthcare

Achter de schermen bij Nedap University

We horen je denken: ‘heeft Nedap een eigen opleiding?’. Het antwoord is: ja! Samen met Universiteit Twente bieden we voormalig bètastudenten de kans om zich om te scholen tot softwareontwikkelaar. Sinds de start in 2015 hebben we via het traject al veel nieuwe collega’s mogen verwelkomen. Zo ook Tessa en Ruben.

‘Het papiertje’

Tijdens het studeren werk je toe naar je diploma. Voor sommigen is het behalen van ‘het papiertje’ een drijfveer, maar voor Ruben bleek het niet genoeg: “Ik ben tijdens mijn afstuderen gestopt met de studie Technische natuurkunde. Heel lang was ik vooral bezig met het binnenhalen van mijn diploma, ook al wist ik dat ik niet wilde werken in het vakgebied.” Op pure wilskracht kwam hij tot bijna aan de eindstreep, maar juist het afstuderen viel hem zwaar. “Telkens denk je ‘ik moet nog maar een half jaar’, maar twee maanden later was ik nog steeds geen steek verder. Toen kwam het besef dat ik beter de stekker eruit kon trekken en moest gaan doen wat ik echt leuk vind.”

Tessa herkent zich in het verhaal van Ruben: “Het papiertje voor Technische geneeskunde heb ik behaald, maar ik wist al tijdens mijn studie dat ik er niets mee wilde doen. De laatste twee jaar van mijn studie bestonden vooral uit stages en onderzoeksopdrachten in het ziekenhuis. Ik had een soort idealistische beeld dat mijn onderzoeken zouden bijdragen aan de kwaliteit van zorg, maar dat was niet zo. Dat vond ik zo naar. Bij Nedap heb ik wel echt het idee dat onze software de zorg helpt. Ons® Vandaag is daar een goed voorbeeld van. Het bespaart de wijkverpleegkundigen veel tijd na een lange en hectische dag.”

“Nedap University was precies wat ik zocht. Een gefundeerd omscholingstraject tot software developer, bij een leuk bedrijf.”

Ruben Hofsink

Nedap University student

De weg naar Nedap

Nedap wordt weleens het grootste geheim van de Achterhoek genoemd. We zijn beursgenoteerd en opereren internationaal, maar in onze eigen regio zijn we vaak een grote onbekende. Ruben ontdekte Nedap via de bedrijvendagen van de UT. “Nedap was hoofdsponsor van de bedrijvendagen toen ik een bestuursjaar deed. Eenmaal in Groenlo was ik meteen onder indruk van het bedrijf, de mensen en hoe iedereen met elkaar omging. Daarna heb ik mij ingeschreven voor de Nedap Masterclass, die elk jaar wordt georganiseerd. Dat waren drie superleuke dagen, maar met mijn natuurkunde studie zag ik geen kans om er te werken. Pas toen ik besloot te stoppen met mijn studie ben ik weer bij Nedap terechtgekomen. Het university-traject was precies wat ik zocht; een gefundeerd omscholingstraject tot software developer, bij een leuk bedrijf. Alles viel op z’n plek.”

Snel daarna kwam Ruben in contact met onze campus recruiter, waarna het balletje ging rollen. Na verschillende videogesprekken en een technische test werd hij aangenomen. Voor Tessa zag het proces er heel anders uit: “Ik hoorde via iemand anders positieve verhalen over Nedap. Na wat zoekwerk kwam ik erachter dat een bekend gezicht van mijn studie, Nedap University deed. Hij nodigde mij uit voor een gesprek in Groenlo. Ik was meteen verkocht, al voor ik ook maar iets wist over het traject. Dat kwam door de sfeer, maar ook door hoe chill iedereen deed. De toenmalige marktgroepleider schoof aan bij het gesprek, in een spijkerbroek en t-shirt. Dat vond ik heel gaaf.”

Ervaring is onnodig

Programmeerervaring is geen vereiste om aangenomen te worden bij Nedap University. Tessa had zich voorbereid op anderhalf jaar leren programmeren, maar niets bleek minder waar. “Het leren programmeren wordt er in de eerste module echt ingeramd, voor mijn gevoel. Daarna is het vooral allround bekend worden met computer science en het werken in een team. Je leert feedback geven en samenwerken. En je maakt kennis met andere vakgebieden binnen Nedap, zoals UX-design en data science. Omdat niet alle collega’s zo’n inkijkje hebben gehad kan dat best een voordeel zijn.”

Ruben: “Ik had nog nooit een applicatie gemaakt, maar ik was wel bekend met de fundamenten. Het beetje programmeren dat ik tijdens mijn studie leerde vond ik altijd heel leuk, maar ik heb er bij Nedap University niet veel aan.” Maar helemaal verloren is zijn eerder opgedane kennis zeker niet, volgens Ruben: “Wat helpt is dat je gewend bent aan een meer abstracte manier van denken.”

"Het is vooral allround bekend worden met computer science en het werken in een team. Je leert feedback geven en samenwerken."

Tessa Gerrits

Developer en voormalig Nedap University student

Werkend leren

Na het afronden van Nedap University is Tessa blijven ontwikkelen bij team Mobiel, waar ze werkt aan de mobiele apps voor iOS. Een flinke overgang, van student naar fulltime developer. “Voor mij is het traject zeker een goede opstap geweest, al moet ik wel hard mijn best doen om mijn teamgenoten bij te benen. Gelukkig voelt team Mobiel echt als een warm bad. Ze waarderen de dingen die ik al wel kan enorm. Laatst kreeg ik echt mijn eigen projectje toegewezen. Een collega helpt waar nodig, maar ik doe het grotendeels zelf. Dat geeft mij meer zelfvertrouwen, omdat je er dan achter komt hoeveel je al hebt geleerd.”

Ruben kon deze zomer al even proeven aan zijn toekomst als software developer bij Nedap: “Tijdens de schoolvakanties heb je geen lessen, dus kun je echt meedraaien in het bedrijf. Ik help door projecten op te pakken waar de rest geen tijd voor heeft. Elke kleine feature die ik oplever is welkom, ze zijn er echt blij mee.” Naast dankbare collega’s, is het meewerken ook erg leerzaam. “Ik moet best vaak vragen hoe iets werkt. Vaak krijg ik dan een heel uitgebreid antwoord en kan ik meekijken. Ze vinden het geen enkel probleem om te helpen, dus dat voelt heel welkom. En als ik twee weken lang niets voor het team kan doen vanwege University, dan is dat prima. Het traject is precies zoals ik had gehoopt.”

Meer weten over Nedap University?

Ga naar onze website voor informatie over het traject en meer inspirerende verhalen van Nedappers die je voorgingen. Heb je vragen, neem dan gerust contact op met onze campus recruiter Jaap Grondman.